Schema: Niveau 3

Op niveau drie treedt er spontane meerlagige desintegratie op. Dit gebeurt aanvankelijk spontaan, maar biedt gaandeweg en toenemend een uitweg voor de eenlagige, innerlijke conflicten die op niveau twee werden ervaren.

Desintegratie klinkt als een destructief concept, maar Dąbrowski stelde dat deze desintegratie positief kan zijn en dit het leven kan verrijken, de horizon van een persoon kan verbreden en een enorme creativiteit in mensen kan aanboren. Het is voor velen een verwarrende tijd waarin men zoekt naar een manier om te kunnen omgan met hun ervaring hoe het leven 'zou moeten zijn' en hoe het nu ís.

Mensen die geboren worden met een potentie voor een meerlagige ontwikkeling, kunnen op het niveau van spontane of georganiseerde meerlagige desintegratie of op het niveau van secundaire integratie functioneren. Deze mensen hebben sterke overexcitabilities, waarvan emotionele overexcitability de sterkste is, gevolgd door verbeeldings en intellectuele overexcitability. Psychomotore overexcitability en sensuele overexcitability zijn ook aanwezig, maar deze zijn ondersteunend in plaats van leidend. Vaak proberen deze mensen zich ook aan te passen aan de maatschappij, maar mislukken hierin keer op keer (en ervaren dit als innerlijke conflicten). Uiteindelijk, na meerdere intense interne conflicten, hervinden zij hun kracht om hun ontwikkeling, ongeacht de omgeving, richting te geven naar hun persoonlijk ideaal.